Vajon érdemes biztosítani a nyaralót?

Írta: |2018-07-26T13:59:03+01:002018. július 26. |Kategóriák: Hírek|Címkék: , , , |

Sokan a nyári szezonban szembesülhetnek azzal, hogy az év többi részében lakatlanul hagyott nyaralójukban kár keletkezett. Betörtek, vagy elfagyott a téli hidegben, vagy megrongálta egy-egy nagyobb vihar. A véleményünk szerint egy alap biztosítási védelem egy nyaraló esetén is megfizethető áron elérhető. Biztosítási alkuszként több ajánlatot is össze tudunk hasonlítani Ügyfeleink kérésére, hiszen jelentős eltérések lehetnek a szolgáltatók árai között.

Éves szinten néhány tízezer forintos nagyságrendért megfelelő alapvédelem biztosítható a nyaralóingatlanokra, hiszen a legtöbb biztosító a lakásbiztosításokhoz hasonló fedezetet kínál a nyaralókra is.

Mindezek mellett azért figyelembe kell vennünk a nyaralóingatlanok sajátos jellemzőit, főképp azt, hogy az évnek csak egy részében használják a tulajdonosaik, így a díjszabása legtöbb esetben eltér a megszokott lakásbiztosítások árától.

Alkuszként javasoljuk, hogy több ajánlatot is hasonlítsunk össze. Egyes biztosítók szigorúbban veszik, hogy a nyaralóingatlanban vannak-e megfelelő vagyonvédelmi – például biztonsági rács, vagy riasztó – eszközök.

Tavasszal és nyáron például a Balaton környékének bizonyos területein a kárbejelentések száma nagyságrendekkel megnő az elérhető kimutatások szerint. Siófok járásában például 2010 és 2017 között minden évben a nyári hónapokban tetőzött a lakásbetörések száma. Ennek ellenére mégsem ez aggasztja a leginkább a nyaralótulajdonosokat. A biztosítók adatai szerint a betörések okozta károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem. A jellemzőbb károk inkább a téli elfagyásokból és a nyári viharszezonban keletkeznek. Az állandóan lakott ingatlanok 30-40 százalékával szemben például a nyaralók esetében 90 százalékra emelkedik a vízkárok száma az összes káresethez viszonyítva. Ez általában az elfelejtett, vagy nem szakszerűen kivitelezett téliesítés következménye. További részletes adatok a MABISZ oldalán is elérhetőek a fentiekről.

Keressen bennünket és pár perc alatt segítünk biztosításának megkötésében és a teljes ügyintézést levesszük a válláról.

A szerzőről: Patai János

Avatar
Üdvözlöm! Patai János vagyok, az Experitum Finance operatív vezetője. Köszönöm, hogy itt van velünk, és remélem hasznosnak találja az itt olvasottakat. Gyakorlati információkkal szeretném támogatni Önt a sikeresebb pénzügyi stratégia érdekében. Ha kérdése, ötlete van, kérem írja meg nekünk!