Tudta, hogy 30 év múlva majdnem kétszer annyi 70 éves ember lesz, mint 40 éves Magyarországon?

Írta: |2018-04-16T09:20:13+01:002018. január 22. |Kategóriák: Hírek|Címkék: , , , , , |

Felmerül a kérdés, hogyan hat ez az Ön nyugdíjára?

Ahhoz, hogy ezt világosabban lássuk vissza kell szaladnunk a rajtvonalra, egészen 1882 -ig. Ebben az évben vezette be Bismarck Poroszországban, illetve a frissen egységesített Németországban a világ első nyugdíjrendszerét. Németország egyesítése nagyon sok pénzbe került és Bismarck úgy gondolta, kell valami módszer, hogy pénzt kérjen az államkassza hiányainak pótlásához a lakosságtól.
A célja elsősorban ez volt, ezért alakult ki a nevéhez fűződő felosztó-kirovó rendszer. Az elnevezés azt jelzi, hogy lényegében, amit elvett az aktív dolgozóktól (adózóktól), azt egyből odaadta a nyugdíjasoknak. Európában az átlagéletkor abban az időben éppen csak elérte a 60 évet. A népesség növekedett, a társadalom fiatal volt, s csak a 70 éven felüliek kaptak nyugdíjat. Ezekben az időkben egy nyugdíj kifizetéséhez nyolc-tíz aktív dolgozó befizetése állt rendelkezésre.

Korfa (lakosság kor szerinti megoszlását mutatja) 1882–ben (forrás: KSH)

Korfa (lakosság kor szerinti megoszlását mutatja) 1882 –ben (forrás: KSH)

“A Bismarck nevéhez fűződő felosztó-kirovó rendszer elnevezés azt jelzi, hogy lényegében, amit elvett az aktív dolgozóktól, azt egyből odaadta a nyugdíjasoknak.”

A nyugdíjrendszer bevezetésével Bismarck két célját is elérte. Egyrészt megoldotta a pénzhiányt, mivel a születéskor várható átlag életkor, ami 60 év volt, nem érte el a nyugdíjkorhatárt (70 év), így befizetésekből, valamint a kevés kifizetésből bőven futotta állami költségekre is, persze úgy, hogy maradjon elég pénz a nyugdíjasoknak.
Másrészt meg egyszerűbb volt besorozni a fiatalokat, mivel tudták, hogy a nagyszülőket nem kell eltartani mert megkapják a nyugdíjat.

Igen ám, de Bismarck nem számolt azzal, hogy a demográfiai viszonyok az évek során jelentősen átalakulhatnak. A születésszám csökkenése miatt évről-évre kevesebb az aktív befizető, adózó korosztály, ezáltal veszélybe kerül a rohamosan növekvő idős generáció eltartása.

Korfa 2018-ban (forrás: KSH)

Korfa 2018-ban (forrás: KSH)

Nézzük a tényeket:

  • 1882-ben Magyarország lakossága 5.322.188 fő volt. Ebből 106.396 fő volt a 40 éves és 21.152 fő volt a 70 éves ember.
  • 2018-ban a lakosság 9.640.929 fő, ebből 163.714 a 40 éves, 105.922 fő pedig a 70 éves ember.
  • 2048-ban Magyarország lakossága várhatóan 8.300.550 fő lesz, 96.439 fő 40 évessel és 135.090 fő 70 évessel.

Korfa 2048–ban (forrás: KSH)

Korfa 2048 –ban (forrás: KSH)

“Itt jegyezném meg, hogy 2013-től elkezdődött a Ratkó korszak gyermekeinek nyugdíjba vonulása, amit jól mutat, hogy 2018-ban a 62 évesek létszáma már 151 946 fő.”

Fenti adatokból tisztán látható, hogy a Bismarck által kitalált rendszer, önmagában nem állja meg a helyét, hiszen egyre kevesebb embernek kell eltartania egyre többet. Ezért változik a nyugdíjrendszerünk is és nyugszik egyre több pilléren.

A legerősebb pillér viszont a fenti adatok tükrében az öngondoskodás lesz Magyarországon is, ahogy az amerikai és kanadai módszerek is mutatják. Sajnos ma Magyarországon nem ébrednek úgy fel az emberek reggel, hogy „Mi lesz a nyugdíjammal?”. Felébredünk azzal, hogy fizetni kell a csekkeket, a gyereknek kell új cipő, az autóra téli gumi és sok-sok napi gonddal, feladattal. A nyugdíjas éveinket nem érezzük a bőrünkön, nem napi téma, így nem napi probléma a megoldás megtalálása sem.

A nyugdíjas éveink pedig csak közelítenek anélkül, hogy megfelelő pénzügyi stratégiával, elképzeléssel, megoldással rendelkeznénk a jövőnkkel kapcsolatban. Pedig, ha időben gondolkozunk és lépünk, kapunk egy olyan segítséget, amely csak nekünk dolgozik! Ez pedig nem más, mint az idő…

A probléma megoldása véleményem szerint az, ha keresünk egy szakembert, aki segít eligazodni a megfelelő megoldások megtalálásában és választunk egy olyan pénzügyi terméket, amely nap mint nap figyelmeztet, hogy kezdenünk kell valamit a nyugdíjunkkal!

Lépjen kapcsolatba velünk és kérjen egy térítésmentes konzultációt az induláshoz.

A szerzőről: Balázs Zoltán

Balázs Zoltán
Üdvözlöm! Balázs Zoltán vagyok, az Experitum Finance biztosításszakmai vezetője. Köszönöm, hogy itt van velünk, és remélem hasznosnak találja az itt olvasottakat. Olyan gyakorlati, illetve hasznos információkat szeretnék megosztani Önnel, amelyek támogatják a sikeres pénzügyi stratégia kialakításában. Ha kérdése, ötlete van, kérem írja meg nekünk!