6 egyszerű lépés a tavaszi pénzügyi méregtelenítéshez

Az újévi fogadalmak után eljött a tavaszi megtisztulás időszaka, amely jó alkalom a testi megújulás mellett arra is, hogy ismét rendbe tegyük a pénzügyeinket. Az alábbi cikkünkben ez a tavaszi pénzügyi méregtelenítés.

Összeállítottunk egy nagyon egyszerű, 6 pontból álló ellenőrző listát ehhez, amely mellőzi a bonyolult részleteket és a maga egyszerűségében taglalja a pénzügyi méregtelenítéshez szükséges feladatokat.

Mielőtt kifogásokat keresne, hogy elodázza az alábbiakat azt javasoljuk, hogy egyszerűen fogjon neki máris és jegyzeteljen magának a pontok olvasása közben. Már ez az egyszerű lépés is többet jelent az átlagosnál és támogatni fogja abban, hogy tudatosabb pénzügyi hozzáállást alakítson ki és tavasztól egészségesebb pénzügyi életet éljen.

Nézzük a pénzügyi méregtelenítés pontjait:

  • Írja össze a havi rendszeres kiadásait

Személy szerint én például ehhez a Chronicle8 applikációt használom a gépemen, ami segít összeszedetten, dátum szerint rendben tartani a kiadásaimat. Rengeteg funkciót tud (naptár, felhő, figyelmeztetések stb.), melyek egyszerűen, de mégis hatékonyan teszik lehetővé a kiadásaim figyelemmel késérését.

Sajnos a költségek tervezése és figyelemmel kísérése olyan dolog, amit nem feltétlenül tanultunk és nem is tanították nekünk. Ráadásul ebből adódóan nem is éreztük a fontosságát és a súlyát az életünkben. Inkább tűnődünk azon, hogy mire ment el a pénzünk a hónap végére, mintsem, hogy ezt a minimális energiát bele tegyük a saját életünk menedzselésébe.

Tudomásul kell vennünk, hogy ez az egyszerű feladat elengedhetetlen a nyugalmunkhoz és a pénzügyi stratégiánk része kell legyen. Ráadásul kihatással van a későbbi visszavonulásunk, vagyis a nyugdíjas éveink biztonságára is.

A rendszeres (vagy, akár a rendszertelen) kiadásaink természetesen részét képezik a teljes családi költségvetésünknek, így most kérem, ne vesszen el abban, hogy egyszerűsítjük a dolgot. A kiadások összeírása és rendszerezése lehetővé teszi, hogy hosszabb távon is átláthatóbbá tegye a pénzügyi céljait.

Ma már számos ingyenes sablon is rendelkezésére áll ehhez a Microsost Excel, vagy az Apple Numbers nevű programjaiban. Egyszerűen, ha tudja és látja egy táblázat, vagy program segítségével, hogy mennyi jön be és mennyi megy ki rendszeresen egy hónapban, akkor máris stresszmentesebben élhet és konkrétabb célokat tűzhet ki.

  • Határozza meg a saját (havi) megtakarítását

Ez azt jelenti, hogy a havi bevételének egy bizonyos százalékát rendszeresen félre kell tennie a jövőjére nézve, mielőtt bármi másra költene a pénzéből. Ez legyen az első. Amint megkapja a fizetését, akkor ezt a százalékos arányban meghatározott összeget azonnal különítse el.

Akár át is utalhatja egy másik számlájára, ha még nincs konkrét pénzügyi stratégiája, de próbálja meg elkülöníteni minden egyes hónapban. Lehet ez a jövedelmének az 5%-a, vagy 15%-a, a lényeg, hogy tegye félre.

Ha már van egy kidolgozott pénzügyi stratégiája, akkor valószínűleg ennek az összegnek a nagy részét tudja, hogy hova kell félretennie.

  • Keressen egy független tanácsadót

Állítson maga mellé egy független pénzügyi tanácsadót, aki elkötelezett abban, hogy az Ön személyes szükségleteit helyezi előtérbe. A független alkuszok, vagy tanácsadók átlátva a piaci szereplők ajánlatait, képesek a “marketing zajt” kivenni az egyenletből és objektív megoldásokat tudnak nyújtani az Ön céljaihoz. Átlátható tanácsokkal és megoldásokkal támogathatják, továbbá olyan együttműködést alapozhat meg velük, amely hosszútávra mutat. A jelenlegi jogrendszerben például egy ilyen független alkuszt szerződésben bízhat meg, hogy képviselje Önt a pénzintézeteknél, biztosítóknál és ráadásul ez egy díjmentes szolgáltatás.

  • Mibe fektesse, vagy tegye jövedelmének azt a bizonyos részét?

Ha már megnyert egy független Tanácsadót, aki tisztában van az Ön céljaival, akkor közösen megbeszélhetik, hogy mibe tegye a havi, vagy éves megtakarítását. A legtöbb ember azt hallotta, hogy olcsón kell venni és drágán kell eladni. Ez a stratégia van a fejében. Ha ez ennyire egyszerű, akkor hogyan lehet az, hogy mégis a legtöbben akkor vásárolnak, amikor a legdrágább és akkor adnak el, amikor a legtöbb veszteséget realizálják az eladással.
Akkor fektetnek be, amikor csúcson vannak az árfolyamok és eladják, amikor leesik az árfolyam.

Az emberi elme ezen a téren úgy működik, hogy rendkívüli mértékben felnagyítja a lehetséges és irreálisan magas hozamígéreteket, főleg, ha még van benne egy kis kockázat is. Legtöbbször ezért “szállunk” be – többször is – olyan “lehetőségekbe”, amelyekkel aztán elveszítjük a pénzünket. De az elménk ezeket a rossz választásokat egy idő után eltompítja, elzárja és aztán újra beszállunk egy olyan befektetésbe, amely szakértelem és tevőlegesség nélküli gazdagságot ígér számunkra. Hiszen egyszer nekünk is bejöhet, vagy nem!?
Érdekes és részletesen leírt kutatási eredményeket és tanulmányokat olvashat például Jason Zweig: Agyam és a pénz c. könyvében erről.

Az eddigi kutatási tapasztalatok szerint egy hosszú távú pénzügyi stratégiában például nem éri meg az aktív menedzsment költsége egy pénzügyi szaktudással nem rendelkező ügyfél számára. Érdemesebb a Tanácsadóval egyeztetve olyan pénzügyi megoldásokat választani, amelyek költséghatékonyabban és egyszerűbben reprezentálják a piaci lehetőségeket és diverzifikált megoldást nyújtanak. Ez lehetővé teszi, hogy rugalmasan tudjon reagálni a megtakarítása a piacon bekövetkező változásokra. Igen, ezek a megoldások viszont nem ígérnek mesés gazdagságot év végére. Egyébként ha őszintén belegondol: ez utóbbi, valóban realisztikus cél lenne?

  • Legyen tisztában a saját kockázattűrő képességével

Tárja fel és ismerje be magának, hogy mennyire bírja a piacon történő változásokat. Ez minden egyes embernél más és más szinten van jelen. Lehet, hogy vágyik a nagyon magas hozamokra, de olyan stresszben él tőle, hogy nem tud éjszakánként aludni. Tanácsadójával méresse fel a kockázattűrő képességét és válasszon olyan megtakarítási formákat, amelyek folyamatosan növelik megtakarításának értékét, de lehetővé teszik, hogy stresszmentesen élje a mindennapjait.

  • Adakozzon

Igen, jól olvassa és jól érti: adakozzon. Élje át az adakozás érzését azzal, hogy ténylegesen adakozik. Még a legracionálisabban gondolkodó embernek is olyan folyamatokat indít el az életében az adakozás, amely többletnyereséget hoz az életének egyéb területein. Hiszen ki az, aki adakozni tud? Az, akinek van miből. Vagyis egy olyan pozitív folyamatot kezd el beindítani az adakozással, amely egyfolytában azt tartja szem előtt, hogy Önnek van miből. Ez hatással van az emberi elmére és olyan megoldásokat talál a munkánkban, vállalkozásunkban, amely által elkezdi folyamatosan “megteremti” a többletet. A sikeres élet egyik nagy titka az adakozás, amely megváltoztatja a világot.

A szerzőről: Patai János

Avatar
Üdvözlöm! Patai János vagyok, az Experitum Finance operatív vezetője. Köszönöm, hogy itt van velünk, és remélem hasznosnak találja az itt olvasottakat. Gyakorlati információkkal szeretném támogatni Önt a sikeresebb pénzügyi stratégia érdekében. Ha kérdése, ötlete van, kérem írja meg nekünk!